tiistai 14. helmikuuta 2012

8. Snow White and the Seven Dwarts (1937)

Voiko todellakin olla mahdollista, että Lumikki ja seitsemän kääpiötä on jäänyt minulta tyystin näkemättä? Muutamia dokumenteista ja muista koosteista tutuksi tulleita kohtauksia lukuunottamatta nimittäin elokuva ei kilistänyt muistilokeroiden kelloja.

Mitä tiesin elokuvasta ennakolta? Satu Lumikista on tietenkin tuttu. Lisäksi tiedän tämän olleen ensimmäinen Disneyn tuottama kokoillan piirroselokuva ja Walt Disney on saanut tästä erikoisen erikoisoskarin, jossa mukana seitsemän pikku oskaria. Elokuvan paha äitipuoli mainitaan usein pahimpien pahisten listoilla, eikä syyttä! Lisäksi muistan eräästä animaatioelokuviin liittyvästä dokumentista, kuinka kääpiöiden astelu pitkin heidän tupansa lattiaa tehtiin äänittämällä nahkalompakon narinaa. Tuttu on myös kääpiöiden Heigh ho -laulu. Eikö siinä ole jo aika paljon pohjatietoja?

Sitten kiperä, mutta potentiaalinen tietokilpakysymys. Mitkä ovat kääpiöiden nimet?

Koska satu Lumikista on minulle tuttu, oli yllättävää kuinka paljon sadusta oli jätetty pois elokuvasovituksessa. Tarinasta jää pois kertomus Lumikin äidin raskausajalta, jolloin hän toivoo lapselleen mustaa tukkaa, valkeaa ihoa ja punaisia huulia. Myöhemmin noidan pahoista suunnitelmista jätetään esittämättä kaksi mönkään mennyttä yritystä (myrkkykampa ja korsetti) ja mennään suoraan asiaan, eli myrkylliseen omenaan. Tuli siis vallan typistetty ja tiivistetty katselukokemus. Tiivistyksen vastapainoksi tarinaan on lisätty paljon musiikkia ja lauleskelua.

Lumikki on eleiltään, ilmeiltään ja käytökseltään ihastuttavan vanhanaikainen. Todella suloinen pieni animaatiohahmo. Aivan toista maata, kuin nykyaikaiset Disney Prinsessat.

Elokuvaa ei voinut katsoa muistamatta tätä Copy&Paste-videota:


Ovatko kääpiöt muuten seitsemän veljestä vai ihan vain yhdessä asuvia kaveruksia? Ne nimethän ovat siis: Viisas, Jörö, Lystikäs, Unelias, Ujo, Nuhanenä ja Vilkas eli englanniksi Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Bashful, Sneezy ja Dopey. Montako muistit?

INFOLOOTA:
Snow White and the Seven Dwarfs / Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Ohjaaja: David Hand ja kump.
Tuottaja: Walt Disney

Ilmestynyt 1937
AFI:n sija 34
IMDb:n arvosana 7.4
Ei sijaa Top 250 -listalla

Kuva Wikipediasta

2 kommenttia:

  1. Hauskaa infoa lapsuudesta tutusta elokuvasta! Tätä tuli katsottua usein (sain joka joulu uusimman Disney-VHS:n lahjaksi). Ei tämä kuitenkaan ikinä ykkössuosikiksini noussut, sen verran synkkä tämä kuitenkin jotenkin on. Ollessani pieni tv:stä tuli ihmisten näyttelemä Lumikki, jossa on otettu mukaan kaikki tarinaan kuuluva. Pidin siitä enemmän, olen itseasiassa nostalgiamielessä tilaamassa kyseisen dvd:n Amazonilta, jotta pääsen taas lapsuudentunnelmiin.

    VastaaPoista
  2. Muistaakseni tämä on ensimmäinen Disneyn pitkä filmi, ja ehkä tuottoisin, jos rahan arvon todellinen ostovoima mitattaisiin. Hyvä filmi minusta, pidän alkupään Disneyfilmeistä esim. Dumbo, ... Aristokatit, mutta myös 3D Bolt on minusta hyvä.

    VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!