sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

30. Muistiinmerkintöjä pieneltä saarelta, Bill Bryson

"Mitähän tuo minusta ajattelee?" pohtii suomalainen elefanttivitsissä. Samaa muiden mielipiteistä kiinnostuneisuutta täytyy löytyä briteistäkin, se on ainoa selitys tämän kirjan pääsyyn TOP 100 -listalle. Kirjassa amerikkalaissyntyinen mies matkustaa ympäri Brittein saarta ja ihmettelee saaren omalaatuista asukaskuntaa. Kirja ei ole varsinaisesti mikään juonellinen teos ja nimi Notes From a Small Island, kuvaa erittäin hyvin näitä kansien väliin koottuja ajatelmia. Teos on faktaa ei fiktiota, niin kuin muut tähän mennessä lukemani kirjat.

Kirjassa on useita todella hauskoja ja hyvin kuvattuja juttuja briteistä (esimerkiksi jonottamisesta) ja välillä olin tikahtua nauruun nokkeluuksille. Enimmäkseen kirjan tapahtuvat kuitenkin kiertävät kehää jossa matkustetaan junassa, kävellään sateessa, ilmoittaudutaan hotelliin ja etsitään jokin ravintola, museo tai muistomerkki. Minulle moinen aiheutti pahan matkakuumeen, koska matkustamisen tuollainen arkinenkin puoli on minulle tuttu. Jos en rakastaisi matkustamista ja olisi kiinnostunut englantilaisesta kulttuurista, olisi moinen nähtävyyksien pällistely kyllä ollut puuduttavan tylsää luettavaa.

Kirjassa esitetään hyvin vahvasti kritiikkiä rumaa arkkitehtuuria vastaan ja ihmetellään, kuinka paljon rumia rakennuksia on ilmestynyt kauniisiin vanhoihin kaupunkikuviin, jonne ne eivät sovellu ollenkaan. Ite pidän vanhasta arkkitehtuurista ja allekirjoitan tällaiset mielipiteet rumista rakennuksista täysin. Joskus pitää oikein kummastella, mitä arkkitehtien opintoihin kuuluu ja onko sieltä kokonaan unohdettu estetiikka?

Kirja sai minut muistelemaan omia matkojani Pienelle Saarelle. Tässä minä Lontoossa kesällä 2009

4 kommenttia:

 1. Täh? Oliks tääku muka tuolla listalla? Enkä oo huomannu.
  Vai luitko nyt vahingossa listan ulkopuolelta?
  Meikähän luki tän nimenomaan just ennen tota meidän Lontoon reissua.
  Tykkäsin kyllä kirjasta, vaikkei se mikään mestariteos tai suursuosikkini olekaan.

  VastaaPoista
 2. Oli tolla brittiläisellä listalla, ei KSML.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa syy, miksi Bill Bryson oli tuolla brittiläisellä listalla, oli se, että hän on tai ainakin on ollut (en tarkistanut pikaisella viime käynnilläni kirjakaupassa, oliko hänellä vielä oma hylly) huippusuosittu Briteissä.

  Hän oli ehtinyt julkaista jo monta (suomentamatonta) bestselleriä ennen tätä kirjaa, jonka kirjoitti ollessaan jo poistumassa silloisesta uudesta, ja muutaman vuoden USA:ssa asuttuaan taas nykyisestä kotimaastaan. Eikös hän tuossa kirjassa käynyt uudelleen paikoissa, jotka olivat hänen ensikosketuksensa Britanniaan?

  Kun luin tämän joskus 10 vuotta sitten hekottelin kyllä aika lailla samoille asioille kuin Bryson ja olin käynyt jopa samoilla paikoilla, vaikka en niin laajalti ole Britanniaa kiertänytkään. Parasta tietenkin oli, että myös Brysonista Yorkshireen kannatti jäädä :D

  VastaaPoista
 4. Käsittääkseni tämä brittilista on KSML:n listan tavoin koottu lukijaäänestyksen perusteella, niin siksi tulkitsin että tällainen brittiläisten tarkkailu on kutkuttanut heidän "mitä meistä ajatellaan" -antureitaan samaan tapaan kuin suomalaisia aina kiinnostaa kovasti kaikki ulkomailla olevat viittaukset meihin. Teos ei ole mikään kaunokirjallisuuden helmi, mutta erittäin mielenkiintoinen juuri noiden brittihavaintojen vuoksi. Kyllä tämän kanssa tuli naurettua, tai parissa tapauksessa pidäteltyä naurua, ettei koko talo herää. :)

  Matkakuumeen heräämisestä nyt puhumattakaan!

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!