Mahtavaa. Venäläinen kirjallinen teos, jossa on alle 400 sivua. On ihan uskomatonta, että noinkin vähässä sivumäärässä oli tilaa jaarittelulle! Ei taida täsmällisyys ja tiivistäminen olla venäläisten heiniä? Vai liekö syy 1800-luvun tyylissä?
En olisi valinnut tätä kirjaa luettavakseni, ellei se olisi pistänyt silmään kirjaston hyllyltä. Kun kerran niin tuli tyrkylle, niin olihan se tartuttava, vaikka nimen perusteella pelkäsin kauhutarinaa. Todellisuudessa sielua käytetään tässä synonyyminä henkilölle, eli mistään yliluonnollisesta ei ole kyse.
Kirjan päähenkilö kulkee ostamassa kuolleita sieluja. Hänen motiiviensa arvailu on tarinan kantava voima. Jännitys kasaantuu ja tokihan totuus lopussa paljastuukin. Mistään loppuhuipennuksesta ei kuitenkaan voida puhua. Itse jouduin lukemaan tuon paljastuskohdan kahteen kertaan, ennen kuin edes tajusin mistä on kyse. Oma mielikuvitukseni oli ollut paljon villimpi, joten loppu oli minulle pettymys.
Erikoisinta kirjassa on kirjailijan tapa astua välillä kokonaan ulos tarinasta. Hän puhuttelee lukijaa suoraan ja muun muassa päivittelee, että niinköhän ketään kiinnostaa lukeakaan sankarimme edesottamuksista. Samaan syssyyn läksytetään myös venäläisiä, jotka eivät jaksa kiinnostua kirjoista, joissa sankarit ovat vääränlaisia.
Punaisine kultakoukeroisine kansineen tämä oli kaunein kirja, mitä olen koskaan lukenut. Ihana. (Lisään kuvan myöhemmin). Mieluusti lukisin enemmänkin kauniita kirjoja, koska on mukava välillä hipeltää kansia ja miettiä teosta tai vaikka jotain ihan muuta.
Listoihin ja haasteisiin hurahtanut lukee urakalla, katselee leffoja ja kirjoittaa ylös hajatelmia (hajanaisia ajatelmia) lukemastaan ja näkemästään. Tervetuloa mukaan urakkahommiin!
Tekstien tunnisteet
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
alkoholi
animaatio
audiokirja
avaruus
avioliitto
bloggaaminen
blogihaaste
dystopia
English
erotiikka
etsivä
FAQ
filosofia
haaste
helle
huumeet
huumori
ilmainen
inhorealismi
kauhu
kirjalista
kirjallisuus
klassikko
komedia
kotimainen
kulttiklassikko
köyhyys
lapsille
lapsuus
lista
Listan ohi
lukeminen
luku-urakka
länkkäri
mafia
matkustus
murha
musikaali
mustavalkoinen
mykkäfilmi
mysteeri
nuoriso
nuoruus
näyttelijä
parodia
perhe
politiikka
päiväkirja
rakkaus
rasismi
rikos
romantiikka
runous
satu
scifi
seikkailu
seksi
sota
suomalainen
tavoite
tietokirja
toiminta
trilleri
tulevaisuus
uskonto
Uusi vuosi
väkivalta
ystävyys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oletpa sanonut hyvin: nykylukijasta venäläisten klassikoiden tyyli voi vaikuttaa jaarittelulta. Siitä huolimatta olen aina pitänyt niistä. Tämäkin kirja on yksi ensimmäisiä, jonka olen ostanut ihan omilla rahoillani.
VastaaPoistaTäsmällisyys ja tiivistäminen eivät todellakaan kuvaa Gogolin tyyliä :)
VastaaPoistaSilti hän on yksi suosikkejani huumorinsa vuoksi.
Jotenkin keskeneräinen fiilis saatta johtua siitä, että Gogol tiettävästi kaavaili tästä trilogian ensimmäistä kirjaa.