Keskiyön lapset (Midnight´s Children) sijoittuu Intiaan ja kietoutuu vahvasti Intian itsenäistymiseen ja historiallisiin tapahtumiin sen molemmin puolin. Intian historia ei kuulu minun yleissivistykseni piiriin, mutta pysyin kärryillä silti. Tarinan kertoo Saleem Sinai -niminen poika, joka syntyi keskiyön hetkellä samaan aikaan Intian itsenäistymisen kanssa. Hän ei kuitenkaan ole ainoa keskiyöllä syntynyt...
Olen varmasti tylsä ihminen, kun olen niin mieltynyt länsimaiseen kirjoitustyyliin. Ehkä kyse on tottumuksista. Intialaissyntyisen Salman Rushdien tyyli tuntui minusta ajoittain vallan rasittavalta, ihan kuin kirjailijalla olisi ADHD. Onhan se toki ihan hauska tyylikeino toisinaan, mutta liika on liikaa. Tarina on varsinainen vyyhti monine koukeroineen. Alusta asti on selvää, että kyseessä on jonkinlainen sukusaaga, mutta ensimmäisen 200 sivun kohdalla on eräänlainen taitekohta, minkä jälkeen tarina tuntuu vaihtavan suuntaa kokonaan. Alkupuoli on melko tavallista elämää, mutta sitten mukaan sekoittuu vallan maagisia, ellei jopa yliluonnollisia elementtejä, joiden myötä kirja toi mieleeni Sadan vuoden yksinäisyys -teoksen. Eli jos tykkäsit siitä, voit tykätä tästäkin!
Olen käynyt Intiassa muutama vuosi sitten, mikä helpotti osaltaan miljöön mielikuvittelemista. Mainittiinpa muutama tuttu paikkakin, ainakin Chowpatty Beach. Intia on kyllä mielenkiintoisen kiehtova paikka, joten on vähän merkillistä etten ole lukenut sinne sijoittuvia kirjoja aikaisemmin. Samalta kirjailijalta on minulle nimenä tutumpi Saatanalliset säkeet -teos, jonka voisinkin lisätä lukulistalleni jatkoa ajatellen.
Muutama lastenhoitoon ja -kehitykseen liittyvä seikka oli kyllä kirjassa kerrottu ihan väärin. Esimerkiksi lapselle väitettiin tulleen väärät sääret, koska tämä veti itsensä seisomaan liian nuorena. Ikää oli tuolloin yksi vuotta. Hmm... kyllä Suomessa varmaan kovasti huolestuttaisiin jos ei tuohon ikään mennessä olisi kiskonut itseään pystyyn. Tarinassa myös eräs vauva imi äitinsä tissit tyhjäksi maidosta kahdessa kuukaudessa. Pyh, mitä höpötystä. Ei imettävältä naiselta maito lopu.
Listoihin ja haasteisiin hurahtanut lukee urakalla, katselee leffoja ja kirjoittaa ylös hajatelmia (hajanaisia ajatelmia) lukemastaan ja näkemästään. Tervetuloa mukaan urakkahommiin!
Tekstien tunnisteet
1920-luku
1930-luku
1940-luku
1950-luku
1960-luku
1970-luku
1980-luku
1990-luku
2000-luku
alkoholi
animaatio
audiokirja
avaruus
avioliitto
bloggaaminen
blogihaaste
dystopia
English
erotiikka
etsivä
FAQ
filosofia
haaste
helle
huumeet
huumori
ilmainen
inhorealismi
kauhu
kirjalista
kirjallisuus
klassikko
komedia
kotimainen
kulttiklassikko
köyhyys
lapsille
lapsuus
lista
Listan ohi
lukeminen
luku-urakka
länkkäri
mafia
matkustus
murha
musikaali
mustavalkoinen
mykkäfilmi
mysteeri
nuoriso
nuoruus
näyttelijä
parodia
perhe
politiikka
päiväkirja
rakkaus
rasismi
rikos
romantiikka
runous
satu
scifi
seikkailu
seksi
sota
suomalainen
tavoite
tietokirja
toiminta
trilleri
tulevaisuus
uskonto
Uusi vuosi
väkivalta
ystävyys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jos kirjapiireissä nyt edes saa sanoa kirjasta näin rumasti, mutta tämä kirja aiheutti minulle hengenahdistusta! Tämä taitaa olla ainoa kirja ikinä jonka olen päättänyt jättää kesken ensimmäisen sivun luettuani. En voi sanoa muuta, kuin että hermot meni siinä "Olen kellarissa. Pimpelipom. Nyt kävelen portaita ylös. Krackkrackkrack." - tyylittelyssä. Huh, ihan ahdistuksen puna ilmestyy kasvoille pelkästä muistelusta. Nostan siis hattua, että sait kirjan luettua!:)
VastaaPoista