maanantai 29. elokuuta 2011

58. Pieni talo preerialla, Laura Ingalls Wilder

Mitä tekemistä tällä kirjalla on lapsuudessa niin tutuksi käyneentelevisiosarjan kanssa? Lähinnä päähenkilöiden nimet. Siksipä kirjan sisältö olikin minulle suuri yllätys... ei ollut koulua, kauppaa, Nellietä eikä tuttuja maisemia monista hauskoista hahmoista puhumattakaan.

Kirjan tarina kertoo siitä, kuinka Ingallsin perhe lähtee kohti länttä uusille asuinsijoille preerialle. Sopivan oloisen paikan löydettyään he rakentavat talon ja alkavat asettua aloilleen. Lähistölle ilmestyy myös pari naapuria ja pelottavia intiaaneja. Olettaisin, että TV-sarjan tapahtumat sijoittuvat vasta jonnekin tämän kirjan tai jopa sen jatko-osan jälkeiseen aikaan.

Kirjassa kerrotaan hyvin tarkasti esimerkiksi talon rakentamisesta. Miten puista tehdään hirsiä ja miten ne asetellaan kunnollisiksi seiniksi. Monet uudisraivaajille tavanomaiset askareet tulevat kirjan myötä tutuiksi. Varsin opettavaista. Tämän kirjan otan mukaan oppaaksi sitten kun lähden uudisraivaajaksi.

Olen ollut jo pitkään hieman ahdistunut nykyisestä maailmanmenosta, jossa vallitsee hillitön kulutushysteria ja käyttökelpoisen tavaran hylkääminen uuden kapineen ostamisen tieltä. Liiallinen yltäkylläisyys on tehnyt ihmisistä haaskureita. Osataanko enää iloita yksinkertaisista asioista, kuten Ingalssit, jotka nauttivat valkoisesta sokerista, joululeivoksista, uudesta pukukankaasta ja ikkunan lasiruuduista?

3 kommenttia:

 1. Hih, Nellie ja kumppanit tulevat vasta myöhemmissä osissa ;-)

  VastaaPoista
 2. No jopas jotakin, aika paljon puuttuu sitten siitä mitä itse muistan tv-sarjasta. Jos joku päivä kirjan saan luettua, täytyy varmaan kahlata jatko-osatkin läpi, jotta pääsee tutummille vesille:)

  VastaaPoista
 3. Minä rakastan näitä Pieni jokin jossain -kirjoja (kaikki on siis melkein nimetty niin). Sarjahan periaatteessa sijouttuu kaupungin rakentamisen jälkeiseen aikaan, eli Pieni kaupunki preerialla kirjasta alkaen, se on viides vai kuudes osa. :)

  Jos sinusta kaikki tehtiin hyvin tarkasti, niin lueppa vielä pienempää Lauraa kuvaava Pieni talo suuressa metsässä. Siinä lihan savustamistakin kuvataan ainakin kokonainen kappale. :D

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!