keskiviikko 28. syyskuuta 2011

63. Oikeusjuttu, Franz Kafka

WTF? Näin hämmentävää lukukokemusta en olekaan hetkeen saanut. Todellakin omituista. Tarina muistutti omituisuudessaan ja pienine virkamiehineenSaatana saapuu Moskovaan -teosta siinä määrin, että odottelin jo lopussa paljastuvan kaiken takana olevan samaisen kujeilevan Saatanan.

Tarina alkaa, kun Josef K. pidätetään. Siitä alkaa oikeusjuttu, jossa ei ole päätä eikä häntää. Kirjan takakannessa Kafkaa ylistetään erikoislaatuisesta huumorista ja satiirin tajusta. Minun huumorintajultani tämä meni kyllä kokonaan ohi. Olisin tarvinnut jotain huomio-nyt-saa-nauraa-merkintöjä marginaaliin. En ikimaailmassa olisi osannut ajatella tätä kirjaa huumoriteokseksi, ja vielä nytkin tätä kategorisointia on vaikea sulattaa.

Kirjan loppupuolella vastaan tuli hämmästyttävä teksti "Tämä luku jäi Kafkalta kesken". Kurkistus wikipediaan paljasti, että Kafka kuoli tuberkuloosiin jättäen kesken useampiakin teoksia. Joku hänen ystävistään kirjoitti kirjan loppuun, ja tyyli muuttuukin loppupuolella niin erilaiseksi että se olisi herättänyt kummastusta ilman tuota ilmoitusta luvun jäämisestä kesken. Olikohan Kafka jättänyt muistiinpanoja suunnittelemastaan lopetuksesta, vai keksikö hänen ystävänsä loput tapahtumat omasta päästään? Kummin vain, olen pettynyt kun lopussa tuomioistuimen väki ei riisunut tekonahkojaan ja koko homma paljastunut avaruusolioinvaasioksi.

4 kommenttia:

 1. En ole lukenut kirjaa, mutta huomiosi ovat hyviä. Olen huomannut joidenkin klassikoiden kanssa minua ei naurata tuskin lainkaan, ja joku kriitikko pitää oivana satiirina :)

  VastaaPoista
 2. Kafka on kyllä meikäläiselle liian vaikeaa. Onneksi en ole ryhtynyt mihinkään kirjaurakkaan, ettei ole pakko lukea :=)

  Miten muuten arvelet, pitääkö aikataulusi? Kiinnostavaa on ollut tätä seurata!

  VastaaPoista
 3. Kafka on minulle tavallaan yksi oppi-isä. Hänen juttujaan ei pysty lukemaan sellaisina, ne eivät todellakaan ole ns. lukuromaaneja :-D. Kafka on tartuttanut minuun sellaisen "taudin", että kyttään kirjasta kuin kirjasta jotakin muuta kuin mitä pelkässä pinnassa lukee.

  En usko, että minullekaan kaikki merkitykset avautuvat, mutta esim. Oikeusjuttu on kyllä niin lyömätön kuvaus mm. byrokratiasta, että väkisin tuon tuosta tuntuu oma olo ihan siltä kuin Josef K:lla. :-D

  Kai Oikeusjuttu on satiiri, mutta ei se minuakaan ihan kamalasti naurata...

  VastaaPoista
 4. Niin, taisin joskus kommentoidakin jotain kirjoitusta, että luen tarinat keskityen niin itse tarinaan, että piilomerkitykset ja rivien väliin kätketyt viestit jäävät minulta huomaamatta, ellei yhteiskuntakritiikki tms. ole todella alleviivattua. Byrokratian satiiria tosiaan!

  Kirsi, hieman jätättää tämä aikataulu. Painin heinäkuussa niin pitkään Anna Kareninan kanssa samalla kun oli muutto ja vierähti pari viikkoa niin että ei ehtinyt lukea. Ei se vielä ole kiveen hakattu että en ehtisi kuroa aikataulua kiinni!

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!