lauantai 3. syyskuuta 2011

Mikä kirja listalta puuttuu?

Tässä vaiheessa luku-urakkaa on vastaan tullut mahtavia teoksia, elämää suurempia kertomuksia, sydäntä sykähdyttäviä kohtaloita ja uutta ajattelemisen aihetta tarjoavia tarinoita. Joidenkin kirjojen kohdalla on kuitenkin joutunut kysymään itseltään useampaankin kertaan, miksi ja miten kyseinen kirja on raivannut tiensä top 100 -listalle? Tämä laukaisi ajatusketjun. Jos jonkun kirjan päätyminen listalle kummastuttaa, on varmasti myös hienoja kirjoja, joiden jääminen listan ulkopuolelle on vähintään yhtä omituista. Siksi onkin hienoa, että voin tämän blogin avulla kääntyä muiden kirjallisuuden ystävien, tuntijoiden ja suurkuluttajien puoleen kysyäkseni tämän tärkeän kysymyksen: Mikä kirja mielestäsi listalta puuttuu?

Muistin virkistykseksi linkit listoihin:
BBC:n lista
KSML:n lista

7 kommenttia:

 1. KSML:n listalta minusta puuttuu Charles Dickens ja kaipaisin sinne enemmän joko Tervoa, Remestä, Päätaloa tai jopa Mäkeä, pois ottaisin Austenia.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä Joken kanssa Dickensistä, eri mieltä Austenista :-)

  Poistoja en osaa (tahdo) ehdottaa, mutta listoilta näyttäisi puuttuvan Minna Canth? Vai luinko hutilosti?

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia listoja. Molemmilla on montakin kirjaa, joista ihmettelen, miksi ne ovat siellä. Listoja voi tietysti tehdä eri lähtökohdista.

  Minulle tuli heti mieleen kaksi lisättävää eli
  Laxness: Salka Valka
  Sholohov: Hiljaa virtaa Don.

  VastaaPoista
 4. Tää on siis ihan tosi hankala kysymys, sillä en muutenkaan ole mikään listaihminen. MUTTA nyt tuli loistoehdokas mieleen: Poikani Kevin Shriveriltä. Paras tänä vuonna lukemani. Myös Salaman Siinä näkijä missä tekijä on vahva ehdokas listalle.

  VastaaPoista
 5. En nyt jaksa tarkistaa kovin tarkkaan, että mitä kaikkia siellä oli, joten heitänpä tähän ihan vain muutamia, jotka siellä saattavat jo ollakin.
  Nämäkin riippuu nyt vähän siitä, että millä mielellä näitä miettisi. Kirjoja, joita voisi suositella kaikille?(Liian vaikeaa)
  Kirjoja, jotka ovat jotenkin omaan elämään vaikuttaneet tai olleet erityisen hyviä.(Taidanpa ottaa sen linjan.)
  Neil Gaiman - Tähtisumua
  Terry Pratchett, ihan mitä vaan
  Jostein Gaarderin kaikki kirjat
  Dirt, Törkytehdas
  Dawn French - Dear Fatty
  Aina sateisina keleinä Lassia ja Leeviä
  Tuija Lehtiseltä joitain niitä nuorten kirjoja (Aikuisten kirjat ovat vaikuttaneet ihan tyhmiltä.)
  Maria Gripe - Pörriäinen lentää hämärissä
  Mauri Kunnas - Joulupukki(? tai se joku semmonen joulukirja?)
  A. Philippa Pearce - Tom ja keskiyön puutarha
  Jean P. Sasson - Prinsessa (ja ne jatko-osat)

  Muutenkin noilla listoilla on paljon samalta kirjailijalta. Mielestäni noihin pitäisi laittaa jokaiselta vain yksi. Ja joidenkin kohdalle voisi ihan hyvin laittaa vain, että "Mikä tahansa kirja tältä kirjailijalta".

  Tuohon omaan listaani nyt laitoin sellaisiakin suosituksia, että en niitä kyllä ihan kelle tahansa suosittelisi. Paitsi ehkä siinä mielessä, että mielestäni kaikkien pitäisi ainakin yrittää lukea erilaisia kirjoja, eikä aina vaan samaa genreä.
  Eikä tuo nyt hirveästi välttämättä kerro edes minun kirjamieltymyksistäni. Monet suosikkini tai minuun vaikuttaneet kirjat nyt vain sattuvat jo olemaan tuolla listalla.

  VastaaPoista
 6. Niin ja kai siellä oli Torey Haydenin Tiikerin lapsi?

  VastaaPoista
 7. Lisäisin mukaan myös Apinoiden planeetan.

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!