maanantai 20. helmikuuta 2012

13. Rear Window (1954)

Jalkansa loukannut valokuvaaja viettää sairaslomansa viimeistä viikkoa tylsistyneenä asunnossaan. Tarjolla ei ole mitään muuta tekemistä, kuin naapureiden elämän tarkkailu takaikkunasta. Kun yksi naapureista katoaa, alkaa valokuvaaja epäillä kyseessä olleen murhan.

Luvassa on siis tirkistelyä ja jännitystä. Olen nähnyt tämän elokuvan joskus lähes 20 vuotta sitten, joten elokuvan idea oli minulle ennalta tuttu. Silti kadonneen naapurin mysteeri piti minua jännityksessä. Mysteerin pohtimisen lisäksi nautin suunnattomasti naapureiden elämän tirkistelystä. Sisäpihan puolelta katseltuna taloyhtiö vaikutti todella mielenkiintoiselta. Tapahtumat sijoittuvat kesäaikaan, jolloin kaikki pitävät ikkunoitaan auki, ja nukkuupa yksi pariskunta hellettä paossa parvekkeellaan. Täydet kymmenen pistettä miljööstä!

Mitä luulette, olisiko tarina mahdollista soveltaa teatterinäytökseksi? Minä kyllä menisin katsomaan sen!

Kun tapasin Hitchcockin Madame Tussaudilla Lontoossa, hän yritti oitis käpälöidä minua!

Tiesin ennalta, että Hitchcockilla on ollut tapanaan vilahtaa jossain pienessä roolissa omissa elokuvissaan. Siksi pidin alusta asti silmät tarkasti auki tämän esiintymisen varalta. En missannut sitä, se on aika alkupuolella. Hän näkyy vieraana erään naapurin asunnossa. Kuka muistaa, kenestä naapurista on kyse?


INFOLOOTA
Rear Window / Takaikkuna

Ohjaus:
Alfred Hitchcock

Pääosissa:
James Stewart
Grace Kelly

Ilmestynyt 1954
AFI:n listan sija 48
IMDb:n listan sija 22
IMDb:n arvio 8.7

Kuva Wikipediasta

5 kommenttia:

 1. Monet mahdottomimmiltakin kuulostavat elokuvat on tehty näytelmiksi (en tosin tiedä miten hyvin niissä on onnistuttu), niin mikseipä tästäkin saisi. Mielenkiintoista olisi ainakin nähdä.

  VastaaPoista
 2. Eikös se herra H. taluta jonkun naisen, jolla on huppu (?) tai huivi (?) päässä?

  En muista enää millään kaikkia "naapureita", vaan jostakin syystä mieleeni on jäänyt se jumppaajatyttö :-)... Vai nukkuvat jotkut parvekkeellakin! Aika jännä, etten sitäkään muista!

  Takaikkunan voisi katsella aina uudestaan. Tää on hyvä!

  VastaaPoista
 3. Voi kuinka monta klassikkoa minulta on vielä katsomatta, blogisi arvioinnit aina muistuttavat minua siitä, miten paljon katsottavaa vielä olisi noissa vanhoissa elokuvissa:)

  VastaaPoista
 4. Tämä on hyvä filmi, eikä vähiten pääosanäyttelijöidensä ansiosta.

  VastaaPoista
 5. Takaikkuna on asetelmallisesti elokuva, jopa eräänlainen kikkaelokuva (jonka vuoksi en itse aikanaan lämmennyt ekalla katsomiskerralla), että enpä tiedä teatterista.. Kamerahan ei poistu asunnosta, josta naapurustoa katsellaan. Saman tarinan voisi toki siirtää teatteriin, mutta tämä jippo kaatuisi välttämättä, eikö? Etualalle pitäisi lavastaa asunto ja taakse sisäpiha, vai kuinka?

  Paitsi että... Just tänään luin Hesarista todella mielenkiintoiselta kuulostavasta teatteriesityksestä, jossa tehdään jotain tuon tapaista. Teatterilavalla on talo, jonka sisään yleisö ei näe ikkunoiden antamaa enempää, mutta jossa kuvataan videota, joka yleisölle näytetään. Hesarin juttu ei ole netissä, mutta tässä samasta: http://cult24.fi/franzenin-kirjasta-erikoinen-toteutus-samaan-aikaan-teatteria-ja-elokuvaa/

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!