torstai 16. helmikuuta 2012

9. Sunrise (1927)

Sunrise: A song of two humans (Auringonnousu) on koko leffaurakan toiseksi vanhin elokuvateos. Arvelin elokuvan päässeen listalle lähinnä ikänsä vuoksi, enkä odottanut ennalta siltä paljoa. Virhe! Elokuva on mitä mainioin ja teki minuun vavahduttavan vaikutuksen. Uskallan suositella tätä lämpimästi.

Elokuva on kolmiodraama maalla asuvasta pariskunnasta ja kaupunkilaisheitukasta, joka koettaa napata miehen itselleen keinoja kaihtamatta. Tämä saattaa kuulostaa aika mälsältä alkuasetelmalta, mutta elokuvasta ei jännitystä puutu.

Näin helmikuisin saamme Suomessakin nauttia suorasta Oscargaalalähetyksestä. Ajankohtaan osuvasti mainittakoon, että Sunrise on historiallisesti ensimmäinen parhaan elokuvan Oscarin voittaja. Yhteensä elokuva on palkittu kolmella Oscarpalkinnolla. Ihan siis yleissivistyksen kannalta jokaisen leffafriikin must see.

INFOLOOTA:

Sunrise: A song of two humans /Auringonnousu

Ohjaus: F.W. Murnau
Pääosissa:
George O'Brien
Janet Gaynor
Margaret Livingston

Ilmestynyt 1927
AFI:n sija 82
IMDb:n sija 160
IMDb:n arvio 8.4

Kuva Wikipediasta

2 kommenttia:

 1. Tässä on kyllä HYVÄ elokuva.
  Suosittelen!

  VastaaPoista
 2. Jos on sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole paljon katsoneet vanhoja mykkäelokuvia, niin suosittelen, että katsoo ensin jonkun huonomman keskivertoleffan ja sitten tämän. Pystyy paremmin vertailemaan.
  Mainittakoon vielä, että tänäkin vuonna (2012) Oscar-ehdokkaissa on mukana yksi mykkäelokuva.
  Juuri kun olen miettinyt, että pitäisi nykyään tehdä enemmän mykkäelokuvia, niin sitten sellainen onkin tehty.
  Nyt vaan taidan odottaa siltä vähän liikoja. Toivottavasti ei ole pettymys.

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!