tiistai 15. helmikuuta 2011

14. Koiramäen talossa, Mauri Kunnas

Koiramäen talossa on opettavainen kuvakirja 1800-luvun suomalaistalon elämästä ja askareista. Olen melko varmasti lukenut tämän kirjan joskus pienenä, mutta koska mitään varmaa muistikuvaa ei ollut, päätin korjata tilanteen. Luin kirjaa osittain ääneen tyttärelleni, mutta hänellä ei meinannut keskittymiskyky riittää näin pitkään juttuun. Varsinkaan, kun äiti ei antanut repiä sivuja ja laittaa kannen kulmaa suuhun. Kokeillaan uudestaan parin vuoden päästä.

Mauri Kunnaksen piirrosjälki on varmasti kaikille tuttua. Näkyyhän näitä piirroksia monessa paikassa nykyisin. Koirahahmojen lisäksi tuttuja ovat myös mm. Joulupukki tonttuineen sekä Herra Hakkarainen, joka seikkailee unissaan kävellen.

Koirahahmojen käyttö on mielestäni varsin hauska, onhan koiria niin monen näköisiä, että hahmoja voi olla vaikka minkämoisia. Minulle mieluinen yksityiskohta on tyttökoirien pitkissä korvissa olevat lettinauhat! Kirjassa on myös kuva hienosta rouvasta, joka taluttaa pientä koiraa hihnassa. Onkohan kyseessä hänen lemmikkinsä vai lapsensa?

Koiramäen talossa -kirjassa ei varsinaisesti ole juonta. Kirjassa esitellään elämäää ennen vanhaan ja selitetään talon töitä vaihe vaiheelta. Kylläpä se leivän saaminen pöytään on pitkä ja monivaiheinen homma aina pellon kyntämisestä leivän paistamiseen asti! Vaikka kyseessä on lapsille tarkoitettu kirja, niin kyllä tämä oli varsin opettavainen ihan aikuisellekin ihmiselle. Jos teollisen maailman loppu tulee ja pitää mennä maalle aloittamaan kaikki alusta, otan tämän kirjan mukaan.

8 kommenttia:

 1. Löysin tänne vasta nyt! MaHTAVA idea ja hieno toteutus! Liityn seuraamaan ja keräämään vinkkejä - voin itsekin vinkata jotain kunhan jaksan kaivaa listan esiin, muistaakseni oma tulokseni oli siellä 60-70 hujailkoilla ainakin keskisuomalaisen listalla, aika paljon BBCstäkin on luettu.
  Ihana tuo viimeinen lause tuosta koiramäkikirjasta ;) Mun tyttö ei jotenki innostu näistä koira-kunnaksista, en oikein tiedä miksi.

  VastaaPoista
 2. Suosittelu kaikille:
  Käykää Pohjoispohjanmaan museossa (Oulussa) kellarikerroksessa katsomassa näyttelyä Koiramäestä! :)

  VastaaPoista
 3. Anni, suositukset ovat tervetulleita. Monet listoen kirjoista ja kirjailijoista ovat ihan tuntemattomia minulle. Ei siis oikein edes tiedä mitä gendreä ne edustavat... Olen nyt tarttunut kirjoihin lukematta ensin takakantta, joten melko yllätyksekästä menoa on ollut!

  Erja, pistänpä korvan taakse. Onkohan se pysyvä näyttely vai pitääkö kiirehtiä jos haluaa nähdä sen?

  VastaaPoista
 4. Kyllä nyt pitäisi itsekin joku päivä tutustua näihin Kunnaksiin tarkemmin. Tai varsinkin näihin vähän paksumpiin opuksiin kuten Seitsemään koiraveljekseen.

  VastaaPoista
 5. Seitsemän koiraveljestä olen lukenut niihin aikoihin kun se ilmestyi, eli varmaan viitisen vuotta sitten? Voisinpa vaikka lukea nyt enemmänkin näitä Koiramäkiä, kun kerran olen vauhtiin päässyt. :)

  VastaaPoista
 6. Saat muuten siunaukseni myös seuraavan kirjan lukemiseen: mulla meneekin sunnuntaihin sen Hoegin kirjan kanssa. Elämä itse estää mua toteuttamasta lempiharrastustani lähes päivittäin:)

  VastaaPoista
 7. Jees, sain Hoegin päätökseen eilen yöllä ja nyt pitäisi vielä keksiä mitä siitä sanon... varsinkin kun se ei muhun oikein tehnyt vaikutusta!

  VastaaPoista
 8. Äh, jouduin poistamaan kuvan tästä kirjoituksesta, kun joku oli linkittänyt siihen ja sain koko ajan tilastoihin tällaisia turhia osumia vaikka kukaan ei käynytkään täällä sivulla...

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!