lauantai 19. helmikuuta 2011

16. Hiiriä ja ihmisiä, John Steinbeck

Lennie on iso, vahva kuin härkä ja täysin pöhelö. Yksin Lennie ei pärjäisi suuressa maailmassa, mutta mikäpä siinä ollessa, kun on kaverina George. George on nokkela mies, joka pitää Lenniestä huolta. George ei jätä Lennietä pulaan, vaikka elämä ilman moista riippakiveä olisikin paljon helpompaa. Yhdessä miehet kiertelevät keräämässä rahaa maatilan töissä ja haaveilevat pienen, oman tilan hankkimisesta.

"– Meidänlaisemme veikot, jotka raatavat karjatiloilla, ovat tämän maailman orvoimpia otuksia. Ei ole perhettä. Ei kuuluta minnekään. Tullaan tilalle ja pusketaan palkka kokoon ja sitten mennään kaupunkiin ja tehdään selvä joka jumalan lantista ja ennen kuin arvataankaan, puuhataan taas pylly pystyssä jollakin muulla tilalla. Ei ole mitään tulevaisuutta tähtäimessä.
Lennie oli ihastuksissaan.
– Niin – ihan niin. Ja kerro sitten kuinka on meidän laita.
George jatkoi:
– Meidän kohdalla eivät asiat ole siinä jamassa. Meillä on tulevaisuus edessämme. Meillä on juttukaveri, joka ei anna meille piupauta. Meidän ei tarvitse istuskella missään saluunoissa tuhlaamassa rahaa siinä surkeudessa vain, ettei ole muutakaan paikkaa mihin mennä."

Hiiriä ja ihmisiä on pieni sympaattinen kirja, jonka lukaisi varsin nopsaan. Vaikka tarinassa on apeatkin puolensa, on se kokonaisuutena kuitenkin hyväntuulinen kertomus kaveruksista, lojaaliudesta ja halusta olla oman itsensä herra. Pidän aina näistä kirjoista, joiden kieli on vanhahtavaa tai murteellista. Sellaisesta tulee hyvälle tuulelle.

4 kommenttia:

 1. Minulla tuli tämän postauksen kanssa vähän kiire, niin jäi osa ajatuksista kirjoittamatta.

  Ainakin se piti vielä sanoa, että olen jotenkin liittänyt "oletko mies vai hiiri" -sanonnan tähän kirjaan ja ajatellut että tämä kertoisi jotenkin suoraselkäisyydestä ja rohkeudesta.

  VastaaPoista
 2. Heh, noin sitä joutuu pyörtämään uskomuksensa, jotka liittyvät kirjoihin, joista luulee tietävänsä jotain.

  Kunnianhimoisen blogin olet aloittanut! Siskosi tämän minulle esitteli. Olen lukenut suurimman osan urakastasi, mutta minulla on ollut kolmisenkymmentä vuotta enemmän aikaakin. Toisaalta moni uudempi kirja on lukematta ja kenties jääkin lukematta :)

  Seuraan mielenkiinnolla tätä blogia aina kun muistan, hurja lukutahti sinulla näkyy olevan!

  VastaaPoista
 3. Elokuva on myös hyvä.

  http://www.youtube.com/watch?v=LmH_MnLPrHk

  VastaaPoista
 4. Vautsi. Paljon hyviä näyttelijöitä. Pitääpä katsoa joskus :)

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!