lauantai 14. toukokuuta 2011

34. Hamlet, William Shakespeare

Positiivisesti yllättävä lukukokemus. Teos on helppolukuinen, vaikka suuri osa onkin loppusoinnullista runoilua. Kaiken puhutun ymmärsi helposti, toisin kuin vaikkapa Kalevalaa lukiessa, jossa samaa riviä saa tankata loputtomiin tajuamatta mistä on kyse. Välillä lauserakenteet muistuttavat sanojen epäjärjestyksessään Master Yodan puhetta. Ehkäpä suomennettaessa on pitänyt vähän kikkailla, että saadaan loppusoinnut kohdilleen.

Tarina pääpiirteissään pitäisi olla ihan yleissivistyksen kannalta kaikille tuttu. Todennäköisesti kuitenkaan moni ei tiedä "Ollakko vai eikö olla" -monologia enempää. Tässä siis juttu tiiviisti: Tanskan kuningas on kuollut ja hänen veljensä on perinnyt kruunun ja ottanut kuningattaren vaimokseen. Prinssi Hamlet kuulee isänsä aaveelta, että kuolema ei ollut luonnollinen ja murhan takana oli kuninkaan oma veli! Kostoa vannova Hamlet tekeytyy hulluksi, jotta kukaan ei arvaa mitä hänen mielessään liikkuu...

Vaikka teos on tragedia, on siinä paljon huumoria. Hamlet on mainio vitsiniekka. Pidin tästä kirjasta ja luen varmasti jatkossa lisää Shakespearea. Toivottavasti pääsen joskus teatteriin näkemään tämän näytelmänä.

Koetin eläytyä Hamletin rooliin.

Ps: Nyt rikottiin taas vanhuusennätyksiä. Alkuperäinen teos on vuodelta 1601 eli ehdottomasti vanhin lukemani tähän mennessä!

2 kommenttia:

  1. Hieno kuva ja lukemaan houkutteleva kirjoitus! Hamletista on tehty paljon elokuviakin, joista voi jutun juonen viihdyttävällä tavalla omaksua, jos joku haluaa sivistyksen vuoksi perehtyä pelkkään tarinaan.

    Olen muuten siskosi kanssa käynyt joskus katsomassa hulvattoman Shakespearen kootut, jossa pääosissa olivat Mikko Kivinen, Tom Lindholm ja Tuttiritari... eiku Jukka Leisti. Silleenkin voi sivistyä... :-D

    Kalevalakin on ihan helppolukuinen, kun vaan pääsee ennakkoluuloista ja kouluaikaisista ahdistuksista eroon. Kalevala on hieno kirja! Kuuluuko se muuten urakkaasi?

    VastaaPoista
  2. Tästä on Kenneth Branagh tehnyt muuten mahtavan elokuvaversion, suosittelen lämpimästi. Mahtava kuva! :D

    VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!