keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

41. Pessi ja Illusia, Yrjö Kokko

Olen nähnyt lapsena Pessi ja Illusia -elokuvan. Muisto ei ole positiivinen, vaan enemmän ahdistava. Nyt kirjan luettuani ymmärrän ehkä vähän tuota ahdistusta. Ehkäpä kyse on taustalla vellovan sodan pelosta ja kammosta valkoista kuolemaa kohtaan.

Silläkin uhalla, että minut lynkataan... tunnustan, että en erityisemmin pitänyt tästä kirjasta. Lähinnä tuntui kuin olisi lukenut ala-asteen biologian oppikirjaa. Ehkä kirjailijalla onkin ollut sellainen piilo-opetussuunnitelma. Karsimalla pitkäveteinen luonto-opetus pois, saisi tästä näppärän pikku sadun. Kirjassa on kirjailijan ottamista luontovalokuvista muodostuva kuvitus.

Yrjö Kokko on kirjoittanut tätä tarinaa korsussa sota-aikaan. Tarinasta huomaa, että ikävä kotiin vaimon luokse on ollut polttava. Niin paljon rakastavaiset eläimet kuhertelevat tarinassa.

Pessi-nimi on annettu jo monille pojille. Kuinkakohan moni vanhempi tietää, että tarinassa Pessi on lyhennys Pessimististä?

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on lukulistallani ja palaan asiaan omassa blogissani. Arviosi on kiinnostava varsinkin siksi, että uskallat asettua valtavirtaa vastaan. On myös tärkeää ottaa huomioon se konteksti, missä ja koska kirja on kirjoitettu.

    VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!