keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Garpin maailma (1982)

YLE Teema hemmotteli katselijoitaan hetki sitten John Irvingin maailma -dokumentilla, jonka perään näytettiin Garpin maailma -elokuva. Luin teoksen kirjana viime vuonna, ja jo silloin ajattelin, että tämä elokuva olisi katsottava. Nyt kun tämän katsoin, voin samalla osallistua tällä myös Lue kirja katso elokuva -haasteeseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämä elokuva ei kuulu leffaurakkalistalleni.

John Irvingistä kertova dokumenttipätkä vuodelta 2012 oli sykähdyttävä. Mielenkiintoinen kurkkaus mieheen kirjojen takana. Irving kertoi työprosesseistaan ja taustatyön tekemisen pikkutarkkuudesta. Monet hänen haastattelemansa ihmiset kertoivat omia kokemuksiaan siitä, miten heidän inspiroimansa hahmo oli päätynyt mukaan kirjaan. Dokumentti on vielä läehes kolmen viikon ajan katseltavissa YLE Areenasta, joten suosittelen kurkkaamaan, jos kyseinen kirjailija kiinnostaa.

Entä itse elokuva? Voin kertoa ihan suoraan ja kiertelemättä, että Garpin maailman elokuvaversio on vain nippa-nappa tunnistettavissa oleva haalea varjo alkuperäisteoksesta. Tapahtumat toki seuraavat toisiaan kirjan tarinalle uskollisena, mutta missä ovat kaikki ne pienet hienot seikat, kuvaukset ja kytkökset, kaikki ne pienet yksityiskohtien purot ja sattumien dominoefektit, jotka tekevät kirjasta erinomaisen?

Gerpin maailma on ihan tavallinen elokuva muiden joukossa. Siinä on paljon huumoria, mutta ei muuten mitään mieleenpainuvaa tai erityistä. Tuttuja näyttelijöitä mukana on ainakin Robin Williams, Swoosie Kurtz ja John Lithgow.

Jos pidit elokuvasta, mutta et vielä ole lukenut kirjaa, kehotan tarttumaan siihen pikimmiten. Jos taas rakastat kirjaa, etkä ole nähnyt elokuvaa... et jää paljosta paitsi vaikka jättäisitkin väliin. Elokuva ei tee suoraan vääryyttä kirjalle, joten vireiden bongaamiseen ei tarvitse varautua. Elokuva vain on kovin valju hienon kirjan rinnalla.


INFOLOOTA

The World According to Garp / Garpin maailma

Ohjaus:
George Roy Hill

Pääosissa:
Robin Williams
Mary Beth Hurt
Glenn Close

IMDb:n arvio 7.0

Kuva Wikipediasta

1 kommentti:

 1. No, onneksi leffa ei ollut niin mainio. Olin jo melkein tulossa tänne saarnaamaan, että saisit minullekin ilmoittaa jos näitä tulee tv:stä.
  Meikäläinen ku aatteli vetää laiskemman kautta. Eli haluaisin itsekin lukea tuolta listalta mahdollisimman paljon kirjoja, mutta myös oikoa ja katsoa paljon niistä tehtyjä leffoja, jos sellaisia on.
  Eli itselleni pidän enemmänkin tärkeämpänä sitä, että yleissivistyksen takia juonet olisivat tuttuja, muttei niin justiinsa, vaikka en kaikkia lukisikaan.

  Näinpä minäkin kyllä äskettäin yhden leffan, jonka olen lukenut kirjanakin. Kävimme nimittäin eräänä tiistaina (Veikkauksen kortilla kaksi yhden hinnalla. Maksoi siis kahdelle yhteensä kympin.) katsomassa Puhdistuksen. Oli yllättävän hyvin onnistunut leffa monellakin tapaa. Tommi Korpelaa en ihan heti onnistunut ottamaan tosissani, mutta pian siihen tottui. Kuvauksellisesti oli välillä ihan nättikin elokuva.. ..mikä on sitten taas mielenkiintoinen seikka huomioon ottaen millainen se tarina muuten on...

  Sehän on nyt myös suomalainen ehdokas Oscareihin. Eikä ihme. Olihan tuo yllättävän hyvä SUOMALAISEKSI elokuvaksi.


  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!