torstai 8. joulukuuta 2011

85. Teurastamo 5, Kurt Vonnegut

Teurastamo 5 eli lasten ristiretki on hämmentävä teos, joka kertoo joko aikamatkailevasta ja vieraalle planeetalle kaapatusta Billy Pilgramista tai sitten mielisairaasta Billy Pilgramista, joka luulee matkaavansa ajassa ja avaruudessa. Varmuudella en osaa sanoa tästä juuta enkä jaata. Ainoa selvä asia on, että teos on kannanotto sodan mielettömyyteen.

Olen lukenut monta sotaa käsittelevää kirjaa viime aikoina, ja vasta tämän teoksen myötä tulin ajatelleeksi, kuinka nuoria sotaan lähetettävät pojat ovatkaan. Mielikuvissa sota on miesten hommaa, mutta todellisuudessa rintamalla taistelevatkin juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneet nuoret. Samaa viestiä toitotti omalla tavallaan myös Tuntematon sotilas.

Onneksi teos oli melko lyhyt, sillä omituisuudessaan ja sekavuudessaan lukeminen ei ollut mikään helppo tehtävä. Lankojen piteleminen käsissä aiheutti liiaksi päänvaivaa. Lopussa moni asia jäi vaille varsinaista selitystä, ja jäinkin miettimään miten kävi lopulta Montanalle?

Niin se käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!