tiistai 13. joulukuuta 2011

87. Vihan hedelmät, John Steinbeck

Kuinka paljon köyhät vanhemmat ovat valmiita raatamaan nälkäisten lastensa ruokkimiseksi? Eikö kapitalistin ahneudella ole mitään rajoja?

"Kuulkaa", hän sanoi. "Te miehet ette tiedä, mitä teette. Autatte tappamaan lapsia nälkään."
"Suu poikki senkin punainen piru."
Lyhyt vanttera mies astui valoon. Hänellä oli kädessään uutuuttaan kiiltävä hakkuvarsi.
Casey sanoi: "Ette tiedä, mitä teette."

Miten voit puolustaa sitä mikä oli omaasi, kun vastassa on kasvoton hirviö, pankki? Eikö tämä ole hyvinkin ajankotainen aihe tämänhetkisen taloustilanteen valossa?

Mutta — näettehän — pankki tai yhtiö ei voi tehdä noin, sillä ne eivät hengitäkään ilmaa, eivät syö sivulihaa. Ne hengittävät voittoa, syövät korkoa. Elleivät ne näitä saa, ne kuolevat aivan niin kuin tekin kuolisitte ilmatta ja sivulihatta. Asia on surullinen, mutta niin se on. Se on niin.

Luin alkuvuodesta Steinbeckiltä Hiiriä ja ihmisiä -teoksen. Vihan hedelmät (Grapes of Wrath) henkii samantapaista maailmankuvaa ja tunnelmaa. Steinbeckin tyylissä on hienoa asioiden ja tapahtumien kuvailu. Aikataluun sidottuna lukijana moinen maalailu tietysti pani vähän harmittamaan, kun itse toivoi juonen jo menevän eteenpäin. Mutta tämähän on vain oman kiireeni syytä, ei kirjailijan.

Brittilistalla komeilee Vihan hedelmät ja suomalaisella listalla saman kirjailjan Eedenistä itään -teos. Olin ajatellut lukea molemmat ja miettiä olisiko jotain selkää syytä, miksi suomalaiset ja britit ovat valinneet eri romaanit. Eedenistä itään on kuitenkin sivumääränsä vuoksi varsinainen järkäle. Vaikka jo lainasinkin sen kirjastosta, on hyvin todennäköistä, että en ehdi siihen tarttua ennen vuoden loppua. On kuitenkin helppo ymmärtää, miksi kaikkien tulisi lukea Vihan hedelmät. Teoksessa on sellaista sanomaa ja syvällisyyttä, minkä olisi hyvä kolahtaa jokaisen päähän. Ehkäpä sitten muutettaisiin maailmaa paremmaksi?


3 kommenttia:

 1. John Steinbeck on kirjailija, joka on kulttimaineessa, ja jonka romaaneja en ole lukenut. Luin novellikokoelmassa häneltä "Korkeat vuoret", joka oli minusta hyvä tarina. Luultavasti pitäisi josku myös kirjaurakoida esim. tämä kirja :)

  VastaaPoista
 2. Outoa, että suomalaisella listalla on Eedenistä itään, eikä Vihan hedelmät. Olen lukenut aika paljon Steinbeckia ja minusta Vihan hedelmät on lukemistani paras. Hyvä valinta, että otit sen. Vaikka Eedenistä itään kannattaa myös lukea joskus, kun on aikaa.

  VastaaPoista
 3. Tämä kommenttina aikatauluihin, ei ollenkaan kirjoihin. Alkuperäinen tavoitteesi oli lukea 50 kirjaa, mutta kohotit itse tavoitteen pyöreään sataan. Voit aivan vapaasti, blogia seuraavien pettymättä (eikö niin?) siirtää tavoitteen hieman alemmaksi ja nauttia rauhassa niistä kirjoista, joita vielä valitset tälle vuodelle. Tai pidä tavoite sadassa, mutta anna itsellesi lisäaikaa. Voi, kun muissakin asioissa saisi vain päättää ottavansa lisää aikaa.
  t.Piipa

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!