sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Alkusanat

Vuonna 2011 urakoin sadan klassikkokirjan parissa. Kirjaurakka oli kokemuksena niin positiivinen, että päätinkin seuraavaksi jatkaa urakkahommia elokuvien parissa.

Koska elokuvista ei ole samanlaista katsojien äänestykseen perustuvaa Top 100 -listaa, kuin kirjoista, päätin perustaa leffaurakan Internet Movie Databasen käyttäjien antamien äänien perusteella laadittuun Top 250 -listaan. Tuolta listalta aion katsoa vuoden 2012 aikana sata elokuvaa. Valinnanvaraa siis löytyy jonkin verran, ja toivoisinkin vinkkejä muilta leffojen valitsemisessa.

Ongelmalliseksi tämän listan tekee se, että kotimaiset elokuvat puuttuvat sieltä täysin. Tarkoitukseni onkin etsiä jostain käsiini hyvä suomalainen lista, josta elokuvia poimia. Apu on tarpeen!

9 kommenttia:

 1. Kurkista SES:n katsoitumpien listoja http://www.ses.fi/fi/tilastot.asp

  Löytyiskö elokuvakanavilta top-listoja? Tai weppikaupoilta?

  VastaaPoista
 2. Juu, tuota SES:n listaa jo aikaisemmin vähän katselin sillä silmällä. Ongelmanahan on, että katsotuin leffa ei ole sama asia kuin parhaaksi äänestetty leffa, mikä taas ei kyllä ole sama kuin Must see -leffa. Harmi kyllä, että missään ei ole järjestetty elokuvista samanlaista äänestystä kuin kirjoista. Mutta ehtiihän tässä vähän aikaa vielä etsiä ja tuumata tuota suomalaista näkökulmaa tähän haasteeseen... eihän heti tammikuussa ole pakko katsoa kotimaista. Mietintämyssy päähän siis.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, hienoa! Mahtava jatko tälle urakalle.

  "Harmi kyllä, että missään ei ole järjestetty elokuvista samanlaista äänestystä kuin kirjoista."

  Hesari teki muutama vuosi sitten sellaisen äänestyksen, jossa kysyttiin kolmea suosikkikotimaista. Sitten niistä ynnäytyi top-lista. Olikohan siihen vielä painotettu kriitikko/kutsuvierasvastauksia, en muista. Yritin googlettaa sitä esiin, mutta en löytänyt. Arkistoissani saattaisi olla jopa lehtileike, täytynee yrittää etsiä.

  Kansainvälisiä listojahan löytyy helposti vaikka millä mitalla, eikä Imdb välttämättä edes ole paras vaihtoehto. Ongelma varmaan onkin se, miten näitä listoja voisi parhaiten yhdistää ja käyttää ristiin. Voisiko esim. ynnäillä useammalla listalla esiintyvät leffat "pakollisemmiksi" katsottaviksi?

  Pari listaa: Helena Yläsen erinomainen kirja "Sata parasta elokuvaa ja kymmenen kehnoa kaupan päälle" sisältää Yläsen kriitikkouran henkilökohtaiset suosikkielokuvat - ei siis koko elokuvan aikakaudelta, vaan hänen uraltaan. Mielenkiintoinen lista löytyy myös Filmihullun numerosta 3/2011 (kirjastosta varmasti): siinä on ynnätty yli tuhannen ihmisen suosikkielokuvat ja laskettu ne "äänimäärien" mukaiseen järjestykseen. Valitsijat ovat esimerkiksi elokuva-alan ihmisiä, kriitikkoja, toimittajia ja tavallisia nettikirjoittajia, mukana hämmentävästi myös minä, sillä tulokset on saatu ilmeisesti kaivelemalla pinoittain leffa-aiheisia haastatteluja ja tekemällä googletuksia.

  VastaaPoista
 4. Yksi tapa soveltaa Imdb:n listoja olisi muuten sekin, että unohtaisit top-250:n ja tarkastelisit "Votes by decade" -listoja. Nostaisit listalle vaikkapa 20 kunkin vuosikymmenen kärkeen äänestettyä leffaa, ja tähtäisit niistä haluttuun numeroon.

  Näin listalla eivät ylikorostuisi tuoreehkot menestysleffat & mestariteokset, jotka Imdb:n top-250:tä kansoittavat, vaikka suuri osa näin koostetun listan leffoista olisikin varmasti samoja kuin 250:ssä.

  VastaaPoista
 5. Jään ehdottomasti seuraamaan tätäkin urakkaa! Tsemppiä tulevalle vuodelle :)

  VastaaPoista
 6. Itse katson leffoja juuri tuon Sallan em. kirjan kanssa. Se on ajallisesti ja kulttuurisesti IMDB:tä niin paljon moninaisempi ja suomenkielisessä laitoksessa on myös suomalaiset lisätty.

  Mutta mitä tulee IMDB:n listaan, niin Studio Ghiblin leffat kannattaa katsoa eli Henkien kätkemä (Spirited Away), Liikkuva linna (Howl's Moving Castle), Naapurini Totoro (My Neighbor Totoro), Prinsessa Mononoke (Princess Mononoke) sekä Tulikärpästen hauta (The Grave of the Fireflies). Näistä ainakin kaksi (ensimmäinen ja viimeinen) ovat myös tuossa 1001-kirjassa.

  VastaaPoista
 7. Katsoin erään lukijani blogilistaa, niin kinojatv blogspotin listoilla on arvioitu leffoja :) Ei minusta kuitenkaan Turhapuroja :)

  VastaaPoista
 8. Aki yllä kommentoikin jo IMDB:n listoja. Olemme aika paljon katsoneet siitä, osa on hyviä osumia, mutta osa on silkkoa. Uutuudet korostuu tosiaan jne. Jos käytät IMDB:tä, kannattaa suhtautua siihen tietyin varauksin ja yleensäkin miettiä, miksi joku elokuva on saanut juuri IMDB:ssä keräämänsä pistepotin. Ihan huono lähde se ei toki ole.

  Peter von Baghilla on varmaan myös joku lista huippuleffoista (esim. Elämää suuremmat elokuvat).

  Kannattaa katsella leffoja myös englanninkielisen ja suomalaisen kulttuurin ulkopuolelta! Esim. Koreassa on tehty hienoja leffoja.

  Seuraan, seuraan!

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!