sunnuntai 18. joulukuuta 2011

90. Viisasteleva sydän, Jane Austen

Monen sota-aikaa, kurjuutta ja ankeutta kuvaavan kirjan jälkeen halusin vaihtelun vuoksi lukea jotain vähän kepeämpää. Koska olen lukenut Jane Austenilta aikaisemmin teokset Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Järki ja tunteet, luotin siihen että Viisasteleva sydän (Persuasion) olisi sopiva kevyt välipala luku-urakan loppusuoralla.

Viisasteleva sydän on tuttua ja taattua Jane Austenia. Kuitenkin teos jää selvästi aiemmin lukemieni Austenin romaanien varjoon. Tarina on toki viehättävä ja jännittävä, henkilöhahmot sympaattisia ja maailmankuva lumoava, mutta tämä kirja tuntuu päässeen Top 100 -listalle Austenin muiden teosten vanavedessä. Listalla on näiden kolmen lisäksi samalta kirjailijalta vielä Emma. Ei kolmea ilman neljättä?

Tarinan päähenkilö on Anne Elliot, jota vanha suola alkaa janottaa. Lopun voinee arvata?

4 kommenttia:

  1. Minä luin juuri Emman ja taattua Austenia, mutta ei ehkä yhtä hyvä kuin Y&E. järki ja tunteet sekä Viisasteleva sydän minulla jään luettavaksi ensi vuonna :)

    VastaaPoista
  2. Jos lähtisin Austeneita laittamaan paremmuusjärjestykseen olisi tämä kolmantena (Y&E:n ja Emman jälkeen) mutta on niitäkin jotka pitävät tätä parhaana...tasapainoinen ja hallittu kokonaisuus, vähemmän huumoria ja ajoittain jopa melankolinen. Päähenkilön tapaan tämä on ehkä aikuismaisempi kuin ne muut Austenit.

    VastaaPoista
  3. Minä olen eniten pitänyt Viisastelevasta sydämestä! Ehkä luin sen niin oikeaan saumaan.

    VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!