perjantai 6. tammikuuta 2012

1. City Lights (1931)

Päätin aloittaa leffaurakan sieltä vanhemmasta päästä. Sopiva pätkä alkupalaksi löytyikin Chaplinin tuotannosta. City Lights (Kaupungin valot) on mykkäfilmi ajalta, jolloin jo oli alettu tehdä äänielokuvia. Voitanee siis sanoa, että tämä elokuva edustaa oman aikakautensa loppua.

En ole varma olenko nähnyt elokuvan joskus menneinä vuosina, ainakin monet pätkät tuntuivat kovin tutuilta. Aikaisemmin en ainakaan ole katsonut tätä ajatuksella alusta loppuun. Elokuvassa Kulkuri (Tramp) rakastuu sokeaan tyttöön, jota tämä haluaisi auttaa taloudellisessa ahdingossa. Toisaalla Kulkuri ystävystyy juhlivaisen miljonäärimiehen kanssa. Miljonäärimiehen ja Kulkurin ystävyydestä voi tehdä huomion, että ei yötä myöten juhliminen ja humalahakuinen juominen ole nykynuorison keksintöä. Kyllä sitä on osattu kautta aikojen.

Muistikuvani Chaplinin huumorin perustumisesta hänen omiin jalkoihinsa kompasteluun osoittautui oitis vääräksi. Chaplinin eleet ja ilmeet ovat toki tärkeässä osassa komediallisen tunnelman luomisessa ja äänettömässä ilmaisussa, mutta kompastelun tasolle ei huumori kuitenkaan jää. Monenlaisista tavallisistakin tilanteista löytyy humoristisia puolia, kunhan Chaplin on mukana. Lisäksi olin aika yllättynyt, että elokuvassa vitsailtiin ja vihjailtiin homoeroottiseen suuntaan. Esimerkiksi eräässä kohtauksessa nyrkkeilijä hämmentyy Kulkurin flirttailevista elkeistä niin, että ei tohdi vaihtaa housuja hänen nähtensä.

Elokuva on hauskaa ja viihdyttävää katseltavaa. Olohuoneessa samaan aikaan leikkivä tyttärenikin jäi välillä katsomaan elokuvaa, tuskin kuitenkaan siitä paljon ymmärtäen. Mukaansa tempaavaan katsottavaa siis. Ainoastaan nyrkkeilykehään sijoittunut kohtaus oli pitkästyttävä. Tämä johtui varmasti siitä, että omasta mielestäni kaikista urheilulajeista nyrkkeily on yksi vastenmielisimmistä ja vähiten kiinnostavista. En jaksanut katsella sitä edes huumorilla höystettynä.

Elokuva oli mielenkiintoinen ikkuna menneeseen aikaan. Ihania vaatteita, vanhoja autoja ja entisaikaista elämänmenoa. En usko yhdenkään elokuvassa esiintyneen henkilön olevan enää hengissä. Siitä tuli vähän haikea olo ja omakin kuolevaisuus tuppaantui pyörimään ajatuksissa. Näistä tunnelmista jatketaan.

Infoloota:
City Lights / Kaupungin valot
Ohjaus: Charlie Chaplin
Pääosissa: Charlie Chaplin
Virginia Cherrill
Harry Myers
Valmistunut 1929
Julkaistu 1931
IMDb:n arvosana 8,6
IMDb:n sija 46
AFI:n listan sija 11

Kuva Wikipediasta

4 kommenttia:

 1. Onko Heli Kajon youtube videossa leffasta klippejä, on minua askarruttanut.

  Heli Kajo - Annankadun kulmassa (With english subtitles!)

  VastaaPoista
 2. Kappas, kylläpä näyttää olevan! Hauska kappale, en ollutkaan ennen kuullut. Tässä linkki videoon kiinnostuneille:
  http://www.youtube.com/watch?v=pDgxA_wIkfY

  Lopussa kun Kulkuri ja tyttö tuijottelevat toisiaan, on tyttö jotenkin Drew Barrymoren näköinen kulmakarvojen tietämiltä.

  VastaaPoista
 3. Koko filmin pystynee katsomaan youtuben kautta, katsoin hetken ekaa klippiä.
  Heli Kajo voitti euroviisukarsintojen fanien pystin.

  VastaaPoista
 4. Itse tykkäsin enemmän Modern Timesista. Jännä, että tää on muiden listoilla saanu paremmat pisteet ja sijoitukset.
  Kummastas ite tykkäsit enemmän?
  En nyt kuitenkaan mitenkään radikaalin enemmän. Molempien tykkäysaste oli melko samoissa.

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!