torstai 12. tammikuuta 2012

5. Tulitikkuja lainaamassa (1938)

Kuinka pitkäksi voi venähtää tulitikkujen lainausreissu, kun matkaan tulee monta mutkaa ja kommervenkkiä? Kuinka monta väärinkäsitystä saadaan aikaan, kun juoruja levitetään suusta suuhun samalla vähän liioitellen? Vastaus: Riittävän, mutta ei liikaa. Katsoja viihtyy, mutta ei ehdi kyllästyä. Tämä on oikeasti hauska pätkä ja juoni vei mukanaan. Huomasin ihan jännittäväni sydän tykyttäen, että miten niiden tulitikkujen kanssa käy!

Olen aivan innoissani siitä, millaisia aikaikkunoita menneisyyteen tällaiset vanhat elokuvat ovatkaan. Kahvin ryystämistä lautaselta, hevospeleillä ajelua, leivän tekoa leivinuunissa ja pannukahvia. Puhumattakaan veikeistä vaateparsista. Saatan helposti kuvitella mummuni mukaan noihin maisemiin noin 11-vuotiaana tyttösenä, millainen hän elokuvan valmistumisen aikaan oli.

Elokuvassa nähdään pienehkössä roolissa Siiri Angerkoski. Siirihän tunnetaan myöhemmin Pekka Puupään vaimona, äkäisenä ja kaulinta heiluttavana Justiinana. Oli siis ihan hauska nähdä Siiriä erilaisessa roolissa ja vähän nuorempana ja leppoisempana.

Elokuva perustuu Maiju Lassilan (Algot Untola) julkaisemaan romaaniin vuodelta 1910. Lataa Tulitikkuja lainaamassa ilmaisena eKirjana. Elokuvasta on myös tuoreempi versio vuodelta 1980, mutta oletin listalla mainitun olevan tämä vanhempi versio.

Infoloota:
Tulitikkuja lainaamassa
Ohjaus: Yrjö Norta
T.J. Särkkä
Pääosissa:
Aku Korhonen
Uuno Laakso
Ilmestymisvuosi 1938
IMDb:n arvosana 6,7
HS:n listan sija 44

Kuva Wikipediasta

5 kommenttia:

 1. Siirihän minusta "jämähti" tietynlaisiin rooleihin, wikipedian mukaan hänellä oli yli 100 elokuvarooolia.

  VastaaPoista
 2. Melkein viikkoon et oo mtn kattonu..?

  VastaaPoista
 3. ...tätä vauhtia et kyllä ehi mittään...

  VastaaPoista
 4. Huhuu....Olisiko tietoliikenneongelmia kun ei ole sähköposteihinkaan vastaillut hän. Tai sitten on nenä kiinni Sinuhessa tai muussa lukemattomassa kirjassa kirjaurakan jatkoajalla.
  Siiri näkyi pyörivän tällä viikollakin Suomisen perheen kotiapulaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Sinuhe on luettu jo syyskuussa!
   http://kirjaurakka.blogspot.com/2011/09/61-sinuhe-egyptilainen-mika-waltari.html

   Kauheaa hässäkkää ollut meillä tässä niin ei ole ehtinyt rauhoittua elokuvia katsomaan. Tänään ehkä ja viimeistään viikonloppuna!

   Poista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!