keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Kielletyt kirjat -haaste

Kirjoja on kautta aikojen kielletty ja asetettu pannaan. Politiikka, siveellisyys ja uskonnon pilkkaaminen ovat arkoja kirjallisuuden aiheita. Ajat muuttuvat ja kehitys kehittyy. Siksi jälkeenpäin voi tietyn kirjan kieltäminen tuntua omituiselta.

HAASTAN kaikki lukutoukat tarttumaan vuonna 2012 ainakin yhteen KIELLETTYYN KIRJAAN. Toivon, että lukemisen ohessa/jälkeen lukija pohtisi kirjan kieltämisen syitä ja miltä tuo kieltäminen nyt nykyaikana tuntuu. Entäpä kirjojen kieltäminen ylipäätään. Onko siinä mieltä?

Hyvä lista kielletyistä kirjoista ja infoa kirjojen kieltämisestä löytyy täältä. Kotimaisen kielletyn kirjallisuuden listasta löytyy mm. Aleksis Kiven, Volter Kilven ja Juhani Ahon teoksia. Ulkomaisten kielletyjen kirjojen lista on selkeästi aakkosjärjestyksesä, joten sieltä on helppo etsiä luettavaa.

Laita kommentti tähän postaukseen luettuasi jonkun kielletyn kirjan, jotta voin käydä kurkkaamassa millaisia ajatuksia kirjan lukeminen herätti.

Jos kaipaat lisää haasteita, kurkkaa Haastavaa lukemista -blogiin.

5 kommenttia:

 1. Listasta tulee aika pitkä, mutta olen postannut esim. Tinteistä, Asterixista, Sinuhe egyptiläisestä, Juhannustansseista, Kärpästen herrasta, Sieppari ruispellosta, Sherlock Holmesista, Oliver Twististä, Madame Bovarystä, ja Robinson Crusoesta.

  Joidenkin kohdalla mm. Oliver Twistin kohdalla ymmärrän kiellon ilmeisesti erään henkilöhahmon etninen tausta tuodaan voimakkaasti esille, Juhannustanssin ymmärrän saarna on rajoja kolistava, muita en ehkä. Minusta oma listani on aika mieto, nykyään tunnutaan julkaisevan paljon vapaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta on tullut jo sinulla luettua. Monestihan sitä ei edes arvaa että on lukenut kielletyn kirjan. Noistakin mainitsemistasi muutama on tullut tässä viime vuoden aikana luettua itsekin!

   Toivottavasti joku/jotkut innostuvat tarttumaan haasteeseen, vaikka innokkaita kommentteja tähän postaukseen ei olekaan tullut. Itse ainakin ajattelin lukaista jotain kiellettyä. Eikös kielletty hedelmä aina kiehdo ;)

   Poista
 2. Ihan ehdottomasti tartun haasteeseen! Olen, kuten varmaan melkein kaikki muutkin, lukenut ties minkälaisen määrän kiellettyjä romaaneita tietämättä niiden kielloista. Mutta nyt tartun haasteeseen valitsemalla jonkun vielä lukemattoman kielletyn romaanin. Kiitos haasteesta ja linkeistä kiellettyjen listaan, laitoin kirjanmerkkeihin.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa olen lukenut muitakin, mutta kiinnostavin on Fahrenheit 451
  (1988 Yhdysvallat: kielletty yhdessä osavaltiossa (Md.). )

  Sillä kirja kertoo juri kirjojen hävittämisestä, Fahrenheit 451 on kirjojen (paperin) syttymislämpötila. ...

  VastaaPoista
 4. Kielletyistä kirjoista:

  http://www.ala.org/advocacy/banned/frequentlychallenged/challengedbydecade

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!