keskiviikko 19. joulukuuta 2012

33. The Wizard of Oz (1939)

Ihmemaa Ozin tarina on niin tuttu, että uskon lukeneeni tämän kirjana joskus lapsena. Elokuvaa en välttämättä ole nähnyt aikaisemmin kokonaan, mutta useinhan tästä näytetään pätkiä muissa yhteyksissä ja parodioidaankin. Olisiko tästä saattanut olla joku piirretty tv-sarja 80-luvulla? Minua kummastutti elokuvassa, että siinä oltiin ikään kuin Dorothyn matka Ihmemaahan olisikin ollut vain päänsä kopsauttaneen unta. Eihän sen niin ole! Toinen kummastusjuttu on, että Dorothy ei tiennyt voivansa esittää toivomuksia punaisille taikakengilleen, vaan tämä paljastui vasta ihan lopussa. Tämäkin muistikuva on minulla erilainen.

Ihmemaa Ozin katsominen yhdessä noin 2,5-vuotiaan tyttäreni kanssa oli varsin mielenkiintoista. Tyttö piti elokuvasta yllättävän paljon, ja nauliutui ruudun ääreen ennakko-oletuksistani huolimatta. Olin ajatellut hänen kyllästyvän pian ja siirtyvän lattialle lelujen sekaan. Tulkkasin tapahtumia sen verran, että hänkin pystyi juonta seuraamaan. Vastaan tuli paljon myös ihan uusia asioita, joista piti jutella tarkemmin. Kuten mikä on variksenpelätin ja miten "robotti" ruostuu sateessa.

Yllätyksiltä en välttynyt tämänkään musikaalin kanssa. Heti elokuvan alkumetreillä törmäsin tuttuun lauluun, jota tulee usein hyräiltyä kotioloissa. Miten en ollut saattanut arvata, että laulu on peräisin tästä elokuvasta? Tässäpä vasta aukko sivistyksessä!

Somewhere over the rainbow, Way up high, There's a land that I heard of, Once in a lullaby.

Alunperin tarkoituksenani oli katsoa tämä elokuva kaksi kertaa. Ensin ihan talvalliseen tapaan ja toisella kertaa kuunnellen Pink Floydin Dark Side of the Moon -levyä. Urbaanin legendan mukaan elokuva ja musiikki käyvät hämmästyttävällä tavalla yhteen, mutta kuten luin Dark Side of the Rainbow -selvityksestä kyseessä taitaakin olla paljon melua tyhjästä. Ehkäpä kuitenkin kokeilen tätäkin vielä joskus.

Ehtana Emmerdale-fanina en ollut uskoa silmiäni, kun leijona käveli ensi kertaa lähikuvaan!


INFOLOOTA

Wizard of Oz
/ Ihmemaa Oz

Ohjaus:
Victor Fleming

Pääosissa:
Judy Garland
Ray Bolger
Bert Lahr
Jack Haley

AFI:n sija 10.
IMDb:n sija 149.
IMDb:n arvio 8,2

Kuva Wikipediasta

1 kommentti:

 1. No, jopa on ollut aukko!
  Tämän version olen nähnyt monen monta kertaa. 80-luvullahan on myös tehty tästä elokuva. Näyttelijöissä mukana mm. Michael Jackson.
  http://www.imdb.com/title/tt0078504/

  Ensivuonna pääsemme näkemään tarkemmin myös itse Ozin velhoa tässä uudessa elokuvassa:
  http://www.imdb.com/title/tt1623205/

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!