maanantai 31. joulukuuta 2012

38. Chinatown (1974)

Halusin että tämä postaus tulee vuoden 2012 puolelle kun tämän jo muutama päivä sitten katsoinkin. Nyt siis vain tällainen lyhyt ilmoitus, että elokuva on katsottu. Kirjoittelen lisää piakoin.

Ja nyt sitten se lupaamani jatko postaukseen.

Nimi ylätti minut jälleen kerran. Tästä nimen luoman mielikuvan ja elokuvan oikean sisällön välisestä yhteensovittamisesta mielikuvitukseni saa 10 miinuspistettä. Lähes poikkeuksetta koko leffaurakan ajan ja itseasiassa jo edellisessä urakassa kirjojen parissa tämä sama homma toistui. Liekö arvaukseni koskaan osuvat lähellekään oikeaa? Onko vika minussa vai elokuvien ja kirjojen tekijöissä?

Chinatown ei siis ollutkaan mikään Kung Fu -elokuva kiinalaiskaupunginosan jengitaisteluiden ja mafiosojen parissa vaan 1930-luvulle sijoittuva dekkaritarina. Eikä ihan mikä tahansa dekkaritarina, sillä tässä on pääosassa Jack Nicholson! Jack nuorehkona miehenä (kuinka vanha hän oikein onkaan, kun jo 70-luvulla on ollut noin kurttuinen ukko?) passaa etsivän rooliin todella hyvin. Chinatowniin viitataan elokuvassa hyvin vähän, koska päähenkilö on ollut siellä hommissa ennen ryhtymistään yksityisetsiväksi eli siis jo ennen tämän elokuvan tapahtumia. Jotain jännää siellä silti on aikoinaan tapahtunut, vaikka en ihan päässytkään kaikesta perille.

Elokuvassa on kaikki mitä kunnon dekkarissa pitääkin olla. Kohtalokkaita naisia, tupakansavua, vanhoja autoja ja jopa viittaus sälekaihtimiin.
"All right, Curly. Enough's enough. You can't eat the Venetian blinds. I just had them installed on Wednesday."

Tykkäsin. Voisin katsoa vaikka uudestaan.

INFOLOOTA

Chinatown /

Ohjaus:
Roman Polanski

Pääosassa:
Jack Nicholson

AFI:n sija 21.
IMDb:n sija 78.
IMDb:n arvio 8,4

Kuva Wikipediasta

1 kommentti:

 1. Nimen perusteella olisin odottanut jotain draamaa kiinalaisista vaan eipä ollutkaan.
  Nyt olen katsonut tämän jatko-osankin.
  http://www.imdb.com/title/tt0100828/?ref_=fn_al_tt_1
  The Two Jakes
  Tehty VASTA vuonna 1990.
  IMDB:n arvosana 6.0.
  Olihan tuo ihan katsottava, vaikkei yhtä hyvä. Melkein yhtä hyvä kuitenkin.

  VastaaPoista

Luen kaikki kommentit, vaikka en aina heti ehdikään niihin vastata. Kiitoksia mielenkiinnostasi blogiani kohtaan, ja tervetuloa toistekin!